Blog

« Zpět Identifikátor - nosič kuponů pro MHD v Praze

Identifikátor - nosič kuponů pro MHD v Praze

Co je to identifikátor?

Identifikátor je bezkontaktní nosič dlouhodobých i krátkodobých časových jízdenek (kuponů) na městskou hromadnou dopravu. Tímto nosičem se pak prokazuje cestující u přepravní kontroly k určení totožnosti a zároveň k prokázání platného jízdního kuponu.

Aktuálně lze kupon nahrát na tyto typy identifikátorů

  • Lítačka
  • In Karta Českých drah
  • Bezkontaktní platební karta Mastercard nebo Visa
  • Aplikace Pidlitacka
  • Přenosná/anonymní Lítačka (podrobněji již brzy v dalším článku)

Se službou Levná Tramvajenka je možné si zapůjčit Anonymní Lítačku až na 9 dní v průběhu využívání služby

Historie identifikátorů – papírové jízdenky, Opencard

Papírové jízdenky byly klasickým způsobem, jak zaplatit za jízdu v pražské MHD. Tyto jízdenky byly k dispozici na tramvajových a autobusových zastávkách, ve stáncích, v automatech a na kontaktních místech Dopravního podniku hl. města Praha.  

Zavedení Opencard v roce 2006 přineslo modernizaci a zjednodušení platebního systému pro pražskou MHD. Karta Opencard se nevydává od roku 2016, provoz karet Opencard byl plně ukončen v únoru 2020. Tuto kartu poté nahradila karta Lítačka.

Jak to vlastně funguje?  

Elektronický čip v kartách obsahuje paměť, ve které jsou uloženy informace jako platnost karty, údaje o držiteli karty či platnost zakoupeného kuponu. Tak může přepravní kontrola bezkontaktně ověřit údaje o cestujícím.

Mobilní aplikaci lze zaregistrovat jako identifikátor na zařízení s operačním systémem iOS 9.3 a vyšší nebo zařízení s operačním systémem Android 6.0 a vyšší.  

Kde a jak získat kartu Lítačka, InKarta

Kartu Lítačka vydává Magistrát hlavního města Prahy.

Žádost o Lítačku lze podat přímo v Zákaznickém centru ve Škodově paláci v Praze, nebo na kontaktních místech DPP v metru. Kartu Lítačka je rovněž možné získat expresně (na počkání) v Zákaznickém centru ve Škodově paláci v Praze, nebo na expresních pobočkách dopravců ve Středočeském kraji dle aktuálního platného ceníku.

In Karta je bezkontaktní čipová karta Českých drah. InKartu lze získat u pokladní přepážky Českých drah podáním žádosti, v e-shopu Českých drah nebo v mobilní aplikaci Můj vlak.

Lze mít nahraný kupon na více identifikátorech najednou?

Nelze mít kupon nahraný na více identifikátorech zároveň. Je však možné si kupon mezi identifikátory libovolně převádět (např. z Lítačky převést kupon do aplikace Pidlitacka apod.).

Datum vydání: 09.02.2024